Aktuality » 26. 05. 2022

Hospicová minikonference

Na péči o umírajícího byste neměli zůstávat sami, zaznělo na hospicové minikonferenci v Dřevohosticích

Není žádným tajemstvím, že až 80 procent obyvatel České republiky si podle průzkumů přeje strávit poslední chvíle života doma. Realita je ale jiná. Většina lidí totiž stále umírá v nemocnicích. Strach také obvykle nemáme ze smrti, ale právě z umírání. Na všechno má vliv i tzv. paliativní péče, o které je třeba vědět víc. I to zaznělo na hospicové minikonferenci, kterou uspořádala Síť pomoci Moštěnka ve čtvrtek 26. května na zámku v Dřevohosticích.

V sále zámku bylo plno. Téma přilákalo desítky občanů z vesnic mikroregionu Moštěnka, pro něž byla konference určena. Převažovaly osoby, které o své blízké v posledním stadiu života buď už pečovaly, pečují, nebo pečovat budou.

Z jednotlivých přednášek se přítomní dozvěděli základní informace o hospicové péči. Co to je, z čeho se skládá, jak vypadá podpora v domácnosti, kdo je hospicový pacient a jak spolu spolupracují zdravotní a sociální služby, vysvětlila vedoucí Poradny pro pečující a pozůstalé z mobilního hospice Strom života Marie Dorazilová. Její kolegyně Lenka Košťálová se poté věnovala tématu odlehčovací služby, kterou tento hospic s dosahem na území Moštěnky rovněž nabízí. Na konkrétních příkladech přiblížila, jak tato služba vypadá v domácnosti, jaké jsou „úkoly“ pracovníka odlehčovací služby, jak se liší od pečovatelské služby a co je jejím cílem.

V další části programu zazněly z úst Marie Dorazilové informace o pozici psychologa v hospicové službě, o jeho kompetencích, pomoci pečujícím osobám, rodině, pozůstalým. Vysvětlila, jak vypadá péče o děti v době umírání jednoho z rodičů, připomněla také pravidelná setkávání pečujících, akce pro veřejnost apod.

Nejen s péčí o pečující má bohaté zkušenosti medicínská ředitelka olomouckého AGE centra Dagmar Malotová, která se v závěrečné přednášce zaměřila na pohled geriatra na pečujícího v domácím prostředí. „Na péči o umírajícího nesmíte zůstat sami. Musíte také umět říct, už nemůžete, nesmíte se bát požádat o pomoc,“ zdůraznila k obecenstvu Dagmar Malotová, která stejně jako ostatní přednášející nezapomněla zmínit, jaké služby a pomoci je možné při paliativní péči využít.

Hospicová minikonference se setkala s pozitivním ohlasem přednášejících, účastníků i organizátorů, kterým se potvrdilo, že vybrané téma je aktuální a že je třeba o něm i nadále mluvit.

Kontakt pro další informace:

Sociální pracovnice:

Mgr. Jana Landsmannová, tel. 730 590 004

 

Obrázek k aktualitě Sociální pracovnice představila užitečného pomocníka pro osamělé seniory

Sociální pracovnice představila užitečného pomocníka pro osamělé seniory

Osamělí senioři si v případě nouze mohou přivolat rychlou první pomoc. Zvládnou to snadno s pomocí asistenční služby Anděl na drátě, která funguje po celé České republice. Na setkání pečujících, které se konalo v úterý 23. dubna v obci Čechy,...

26. 04. 2024 přečíst celou aktualitu »

Obrázek k aktualitě Handicapovaní mohou pro přepravu využít CharityTaxi. Zaveze je, kam budou chtí

Handicapovaní mohou pro přepravu využít CharityTaxi. Zaveze je, kam budou chtí

Hendikepovaným, vozíčkářům a seniorům usnadní život nová služba CharityTaxi, kterou 1. března uvedla do provozu Charita Přerov. Převoz v autě speciálně upraveném pro přepravu na mechanickém nebo elektrickém vozíku nabízí charita nejen obyvatelům...

26. 04. 2024 přečíst celou aktualitu »

Logo Síť pomoci Moštěnka

2024 © DSO mikroregionu Moštěnka