Aktuality » 27. 11. 2019

V Bochoři se setkali kontaktní pracovníci

Kontaktní pracovníci se sešli ve středu 27. listopadu v Komunitním centru v Bochoři, aby si ujasnili, jak bude dál vypadat jejich práce v projektu Komunitní sociální práce pro Moštěnku. Dohodli se na pravidelných schůzkách, které se uskuteční každého čtvrt roku. Sociální projekt je dílem mikroregionu Moštěnka a zaměřuje se na lidi v sociálně složitých situacích.

Do projektu se zapojilo všech 22 obcí mikroregionu. Každá má svého kontaktního pracovníka, který pomáhá obyvatelům řešit obtížné situace. Jeho cílem také je, aby se do obcí vrátil komunitní život a větší lidskost. Příjemné dostaveníčko, které se konalo v Bochoři, splnilo očekávání pořadatelů. Tým kontaktních pracovníků tvoří převážně ženy z obcí mikroregionu, které znají své prostředí, místní poměry a občany.  Nominovali je přímo starostové, takže funguje spolupráce mezi obcí a nimi. Kontaktní pracovníci pak přenášejí informace do komunitního centra, které funguje jako mobilní poradna pro celý mikroregion. Ví, jak potřebným pomoci nebo jim poradí, kam se mohou obrátit. Vyznačují se ochotou, obětavostí a lidskostí a citlivě vnímají potřeby obyvatel. Na setkání si vzájemně sdělovali zkušenosti, zazněly konkrétní modelové příklady i praktické informace o možnostech péče, praktické pomoci atd.

Koordinátorka sociálních služeb Markéta Poláchová připomněla, že v prvních dvou letech se v prvním projektu Síť pomoci Moštěnka hlavně plánovalo a analyzovaly se potřeby regionu. Vznikl také střednědobý plán sociálních služeb, webové i facebookové stránky, které pomohou k lepší informovanosti. Vyšel rovněž katalog služeb, které jsou v regionu dostupné a který nyní kontaktní pracovníci umístí na veřejně dostupná místa. V říjnu odstartoval návazný projekt Komunitní sociální práce pro Moštěnku, ve kterém se konečně začnou naplňovat plánované konkrétní aktivity. Sociální pracovnice Jana Landsmanová na schůzce přiblížila, že v rámci projektu funguje v Bochoři vždy v úterý a ve čtvrtek sociální poradna. Sociální pracovnice reaguje nejen na osobní návštěvy, ale i na dotazy, které přicházejí po telefonu, či prostřednictvím e-mailů nebo sociálních sítí. Zároveň je po domluvě ochotná dojet na jakékoliv místo v regionu k osobní konzultaci.

Sociální projekt se zaměřuje na čtyři cílové skupiny. Jsou jimi rodiny s dětmi, neformálně pečující osoby, senioři a kontaktní pracovníci. Zhruba jednou za dva měsíce se pro jednotlivé skupiny konají tematické přednášky v návaznosti na jejich aktuální potřeby. Nejbližší se uskuteční 14. ledna v Bochoři pro skupinu neformálně pečujících, zaměří se na úvod do sociálních služeb. Další přednáška je v plánu 22. ledna v Dřevohosticích. Ta bude o funkci střev a vlivu na fyzické a duševní zdraví.

 

Obrázek k aktualitě Sociální pracovnice představila užitečného pomocníka pro osamělé seniory

Sociální pracovnice představila užitečného pomocníka pro osamělé seniory

Osamělí senioři si v případě nouze mohou přivolat rychlou první pomoc. Zvládnou to snadno s pomocí asistenční služby Anděl na drátě, která funguje po celé České republice. Na setkání pečujících, které se konalo v úterý 23. dubna v obci Čechy,...

26. 04. 2024 přečíst celou aktualitu »

Obrázek k aktualitě Handicapovaní mohou pro přepravu využít CharityTaxi. Zaveze je, kam budou chtí

Handicapovaní mohou pro přepravu využít CharityTaxi. Zaveze je, kam budou chtí

Hendikepovaným, vozíčkářům a seniorům usnadní život nová služba CharityTaxi, kterou 1. března uvedla do provozu Charita Přerov. Převoz v autě speciálně upraveném pro přepravu na mechanickém nebo elektrickém vozíku nabízí charita nejen obyvatelům...

26. 04. 2024 přečíst celou aktualitu »

Logo Síť pomoci Moštěnka

2024 © DSO mikroregionu Moštěnka