Aktuality » 07. 11. 2019

První společné setkání neformálně pečujících

Lidé, kteří dlouhodobě pečují v domácnosti o svého blízkého, to nemají vůbec jednoduché. Často jim chybí důležité informace a příležitost podělit se o své zkušenosti. Na neformální pečovatelství se zaměřuje i projekt Síť pomoci Moštěnka, který má působnost v obcích mikroregionu Moštěnka. První setkání pro neformální pečovatele se uskutečnilo v úterý 22. října v Komunitním centru v Bochoři.

„Neformální péče je pro pečující osoby vždy emočně i finančně náročná. Tito lidé pracují bez nároku na odměnu, při emotivně velmi vysilující činnosti jim navíc často hrozí syndrom vyhoření,“ uvedla sociální pracovnice Jana Landsmannová, kterou potěšilo, že o první setkání byl zájem. Sešlo se asi deset žen, které mají s péčí zkušenost, nebo v současnosti o někoho pečují. Jsou v důchodu i zaměstnané, některé musely svou práci opustit.

Projekt na pomoc neformálním pečovatelům představily jeho organizátorky a s účastnicemi se dohodly na pravidelných schůzkách, které se budou konat jednou za dva měsíce. „Na těchto setkáních se nyní zaměříme na základní vhled do sociálních a zdravotních služeb a konkrétní pomoc, na komunikaci se starými a nemocnými lidmi, psychologické poradenství či fyzioterapii a šetrnou péči,“ vyjmenovala některá z prvních témat sociální pracovnice.

Obrázek k aktualitě Sociální pracovnice představila užitečného pomocníka pro osamělé seniory

Sociální pracovnice představila užitečného pomocníka pro osamělé seniory

Osamělí senioři si v případě nouze mohou přivolat rychlou první pomoc. Zvládnou to snadno s pomocí asistenční služby Anděl na drátě, která funguje po celé České republice. Na setkání pečujících, které se konalo v úterý 23. dubna v obci Čechy,...

26. 04. 2024 přečíst celou aktualitu »

Obrázek k aktualitě Handicapovaní mohou pro přepravu využít CharityTaxi. Zaveze je, kam budou chtí

Handicapovaní mohou pro přepravu využít CharityTaxi. Zaveze je, kam budou chtí

Hendikepovaným, vozíčkářům a seniorům usnadní život nová služba CharityTaxi, kterou 1. března uvedla do provozu Charita Přerov. Převoz v autě speciálně upraveném pro přepravu na mechanickém nebo elektrickém vozíku nabízí charita nejen obyvatelům...

26. 04. 2024 přečíst celou aktualitu »

Logo Síť pomoci Moštěnka

2024 © DSO mikroregionu Moštěnka